Naam

Voorbereiden invoering Omgevingswet

Omschrijving (toelichting)

De Omgevingswet wordt per 1 januari 2024 het wettelijk kader voor het domein van de fysieke leefomgeving. De wet brengt een ingrijpende stelselverandering in het omgevingsrecht. De wet gaat uit van een integrale en gebiedsgerichte aanpak van de fysieke leefomgeving. Het doel is erop gericht om maatschappelijke opgaven in de fysieke leefomgeving beter te kunnen aanpakken. Daarnaast beoogt de wet een eenvoudiger en toegankelijker stelsel voor burgers, ondernemers, belangenpartijen en initiatiefnemers. De Omgevingswet legt de bevoegdheden en taakuitvoering zo veel mogelijk op het gemeentelijke niveau. Tevens gaat de wet uit van één overheid. Dit vraagt om goede samenwerking met andere overheden en in samenwerkingsverbanden. De (verdere) implementatie van deze omvangrijke stelselherziening zal nog een aantal jaren in beslag nemen.

Dit betekent dat in 2024 veel aandacht wordt besteed aan de aanpassing van de digitale systemen en de dienstverlening aan burgers en ondernemers. Gelet hierop worden de werkprocessen aangepast aan de kaders van de Omgevingswet (VTH taakuitvoering, ontwikkelingsinitiatieven en planvorming). Daarnaast zijn er gemeentelijke invoeringskosten (met name opleiding/educatie medewerkers/bestuur, aanschaf / abonnementen digitale systemen, inhuur deskundige ondersteuning en personeelskosten). Ten aanzien van de inhoudelijke werkzaamheden werken we aan de Omgevingsvisie en een (casco) omgevingsplan. Tevens wordt de mogelijke inzet van het instrument Programma onderzocht.

De invoering van de wet heeft gevolgen voor de legesheffing (als dekking voor gemeentelijke kosten). Het is onder de Omgevingswet (in tegenstelling tot huidige wetgeving) mogelijk om leges te heffen voor milieubelastende activiteiten (mba). De gevolgen voor de leges worden verder versterkt door de invoering van de Wet kwaliteitsborging (Wkb). Bouwaanvragen worden daardoor niet meer technisch vooraf getoetst door de gemeente.