Naam

In het meerjarenbeleidskader jeugdhulp in de Kempen 2020-2024 zijn per actielijn activiteiten uitgewerkt om het doel te kunnen bereiken.

Omschrijving (toelichting)

We zetten gedurende de verlengingsperiode (2024/2025) in op onder meer de volgende activiteiten uit het meerjarenbeleidskader jeugdhulp in de Kempen 2020-2024:

De actielijnen waar we op in zetten zijn:

1.    Een betere toegang voor jeugdhulp 
•    We versterken en verbeteren de toegang. Dit doen we o.a. door het spreekuur voorliggend (aan intake) voort te zetten en te investeren in samenstelling van de teams. Met het verbeteren van de Toegang zetten we in op preventie en op het realiseren van effectieve jeugdhulp. Daarnaast wordt er, onder andere op basis van data gestuurd werken, geïnvesteerd in de samenstelling van de teams om tot een zo effectief mogelijke inzet van jeugdhulp te komen; welke (inhoudelijke) expertise, hoeveel fte en in welke positie, LOT, Toegang of CJG+. Het tekort aan personeel en wachtlijsten bij specialistische jeugdhulpaanbieders (bijvoorbeeld ook bij de gecertificeerde instellingen zoals JBB), zorgt ervoor dat druk op lokale teams ook (kan) toenemen. Ook in 2024 zetten we hierop in (in de regio) door te investeren in een goede samenwerking tussen verwijzers, gemeentelijke toegang, aanbieders en preventief aanbod. Ook werken we aan het beter zichtbaar maken van wachttijden, zodat verwijzers beter kunnen verwijzen naar beschikbare passende jeugdhulp. 
In 2023 is het Zorglandschap geanalyseerd binnen Samen voor Jeugd waarbij de vraag centraal stond of we in onze regio kunnen spreken van een Dekkend Zorglandschap (ook geografisch) en of er knelpunten aanwezig zijn in het Zorglandschap. Vele jeugdhulpaanbieders zijn toen gesproken en ook zijn wachttijden per product uitgevraagd. De rapportage is op alle overlegtafels binnen het programma Samen voor Jeugd geagendeerd en besproken. Dit heeft deels nieuwe inzichten opgeleverd die in 2024 verder worden uitgewerkt in acties.

2.    Meer kinderen zo thuismogelijk laten opgroeien 
•    In de regio Samen voor Jeugd wordt gestart met een pilot kleinschalige woonvoorziening. Jongeren verblijven daarbij in een kleinschalige voorziening in kleinere groepen en in een wijk (zo dicht mogelijk bij huis) met de bedoeling om de impact van een uithuisplaatsing zo klein mogelijk te houden. 
•    We gaan verder met de in 2021 gestarte pilot ‘Buurtgezinnen’ waarbij gezinnen die steun kunnen gebruiken gekoppeld worden aan een gezin uit de buurt dat deze steun kan bieden. 

3.    Alle kinderen de kans bieden zich te ontwikkelen
•    Voortzetten van ‘Samen Doen’. Met ‘Samen Doen’ is de basis voor aansluiting op het onderwijs (en jeugdhulp) gerealiseerd.
•    Samenwerking huisartsen. In de Kempen gaan we onderzoeken of en zo ja hoe de samenwerking verbeterd kan worden. 

4.    Kwetsbare jeugdigen beter op weg helpen zelfstandig te worden
•    Dat betekent het realiseren van een betere verbinding tussen de drie decentralisaties: de Jeugdwet, de Wmo en de participatiewet. Een voorbeeld daarvan is de overgang 18-, naar 18+.  De afspraken hierover worden verfijnd waar nodig. Ook binnen de regio Samen voor Jeugd is vanuit het transformatieplan veel aandacht voor de ‘betere doorgaande lijn 18-, 18+’. Binnen de transformatiedoelen is dan ook opgenomen ‘Per 2025 is er een passend zorgaanbod voor jongeren tussen 16 en 25 jaar oud die vanuit de Jeugdwet de overgang maken naar de Wmo.’ Jeugdhulpaanbieders, gemeenten en gesubsidieerde partners kunnen voor de jaren 2023, 2024 en 2025 een aanvraag indienen om subsidiemiddelen te ontvangen om mede aan deze doelstelling bij te dragen.

5.    Jeugdigen beter beschermen als hun ontwikkeling gevaar loopt
•    De bedoeling van het Toekomstscenario kind en gezinsbescherming is om vanuit de huidige organisaties van Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) en de Gecertificeerde Instellingen (GI’s) in samenwerking met lokale/regionale teams te komen tot Regionale Veiligheidsteams. Dit heeft gevolgen voor de werkwijze voor het vrijwillig kader (=uitvoering door CJG+ de Kempen) en de jeugdbeschermingsketen. 

6.    Investeren in vakmanschap van de jeugdprofessionals
•    Beroepsregistratie SKJ en bijscholing.