Uitvoering geven aan de geactualiseerde kadernota armoedebestrijding
Omschrijving (toelichting)
Door met name de ‘energiearmoedeproblematiek’ heeft ook het jaar 2022 voor wat betreft armoede, minima en schuldhulpverlening veel in het teken gestaan van het spoedig opstellen van beleid n.a.v. regelingen vanuit de rijksoverheid, snelle besluitvorming en vervolgens het inregelen van de regelingen die nodig waren. Hierdoor is niet aan alle doelstellingen uit de kadernota armoedebestrijding gewerkt, zoals de Kempenpas en de pilots vroegsignalering schulden. De belangrijkste zaken waar wel aan gewerkt is, zijn als volgende:
Energiearmoede/ de Eenmalige energietoeslag
In de gemeente Bladel hebben in totaal 189 inwoners de regeling eenmalige energietoeslag (EET) 2022 ambtshalve ontvangen en zijn er 534 individuele aanvragen ingediend. Tot op heden zijn er hiervan 341 toegekend. Kempenbreed zijn er meer dan 2500 individuele aanvragen ingediend. De verwachting is dat hiermee 90 tot 95% van de totale doelgroep in beeld is.
Om inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen in deze financieel lastige tijd, hebben we ingezet op het zoveel mogelijk onder de aandacht brengen van de reeds bestaande regelingen en hulpaanbod vanuit het voorliggend veld. Zo is er bij alle beschikkingen voor de EET een bijlage bijgevoegd, waarop alle regelingen en mogelijkheden voor ondersteuningen binnen de Kempen staan vermeld.
Goedkope energie
Vanuit bureau BS&F is het initiatief ‘goedkope energie’, welke deel uitmaakt van ‘gezondverzekerd.nl’ opgestart met als doel om de energiekosten voor de doelgroep huishoudens met een laag inkomen te verlagen. Sinds april 2022 zijn de Kempengemeenten hierbij aangesloten en kunnen inwoners hiervan gebruik maken. In het geval dat overstappen van energieleverancier loont, dan biedt goedkope energie samen met een aantal grote energieleveranciers goedkopere energiecontracten aan. Het grootste voordeel voor minima zit hem in het feit dat via goedkope energie het nog mogelijk is om een energiecontract met vaste tarieven af te sluiten, wat tegenwoordig via de energieaanbieders haast onmogelijk is geworden.
De individuele bijzondere bijstand
De beleidsregels bijzondere bijstand zijn twee keer gewijzigd in 2022. De eerste wijziging Beleidsregels bijzondere bijstand gemeente Bladel 2022 gaven een kader voor de beoordeling van individuele aanvragen bijzondere bijstand voor energiekosten. Hier werd ook het vermogen en de daadwerkelijke energiekosten van de inwoner in acht genomen. Het rijk heeft aangekondigd per januari 2023 een prijsplafond op gas en elektriciteit voor alle huishoudens en kleinverbruikers te hanteren. Daarom zijn eind 2022 de beleidsregels bijzondere bijstand tbv energiekosten voor een tweede keer gewijzigd. Er wordt gekeken of de energiekosten boven het prijsplafond uitkomen en in hoeverre je deze met je inkomen en je spaargeld zelf kunt betalen.
Het project Speaking Minds (taboedoorbreking)
In 2022 zijn we aan de slag gegaan met het project Speaking Minds, een project dat mooi aansluit op één van de doelstellingen uit de kadernota armoebestrijding ‘taboedoorbreking’. In dit project hebben we de samenwerking gezocht met het PiusX en projectorganisatie van Save the Children, met als doelstelling: maatschappelijke betrokkenheid vergroten van leerlingen van het praktijkonderwijs en het taboe op armoede doorbreken. In dit traject kregen praktisch opgeleide jongeren een vraag voorgelegd vanuit de Kempengemeenten gericht op taboedoorbreking. Daaruit zijn een aantal adviezen gekomen waar de gemeenten concreet mee aan de slag kunnen. Dit project heeft een duurzaam karakter: er wordt een interne trainer binnen het PiusX opgeleid, zodat we dit project in de toekomst zelf kunnen herhalen.
Vroegsignalering en preventie
Voor Vroegsignalering hebben we convenanten gesloten met diverse vaste lasten partners die op basis van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) verplicht zijn om betalingsachterstanden te melden (denk aan woningcorporaties, energieleveranciers en zorgverzekeraar). Hiervoor is in eerste instantie een aparte mailbox geopend als meldpunt vroegsignalering, waar meldingen vanuit deze partijen terecht (konden) komen. Dit blijkt echter niet goed te werken, aangezien bepaalde wettelijke kaders ervoor zorgen dat zij eerst toestemming van een inwoner moeten vragen alvorens zij mogen melden. Om nog intensiever en effectiever met meldingen in het kader van vroegsignalering aan de slag te gaan werken we sinds maart 2022 met de applicatie Vindplaats van Schulden (VPS) van stichting BKR.