Omschrijving (toelichting)

Evaluatie en actualisatie MJBK
2022 zou in het teken staan van evaluatie en proces nieuw MJBK. De Raad wordt echter voorgesteld om het meerjarenbeleidskader met twee jaar te verlengen. 

Meting resultaten MJBK
In 2022 zijn de indicatoren uit het MJBK voor de tweede keer gemeten. Het CJG+ de Kempen rondt het intakeproces sneller af, het aantal verwijzingen naar specialistische jeugdhulp neemt af evenals het aantal verblijfsplaatsen. Cliënten bevestigen deze trends ten dele. Aan de ene kant wordt een afname van problemen na inzet van CJG+ gerapporteerd, aan de andere kant wordt de doorlooptijd van de toegang minder goed gewaardeerd.   

Regionale samenwerking
Per 1 juni 2022 is er een nieuwe samenwerkingsovereenkomst en governance. Hiermee werken we gezamenlijk aan transformatie van (hoog)specialistische jeugdhulp en gezamenlijk tweedelijns jeugdhulp inkopen. Gemeenten en CJG+ werken aan de in het MJBK vastgelegde ambities en ondernemen veel om deze waar te maken.

In onderstaande tekst worden enkele voorbeelden genoemd van projecten waarop is geïnvesteerd en de resultaten die daarmee zijn bereikt. Voorbeelden daarvan: 

Project ‘Grip op’ 
In gezamenlijkheid is besloten dat een beweging naar een sterkere preventieve aanpak vanuit het CJG+ noodzakelijk is; preventieve interventies wanneer mogelijk, maatwerk/jeugdhulp wanneer noodzakelijk. Een Preventietool is opgeleverd en de focus ‘Sturing op de Poorten’ is ontstaan. Praktisch betekent dit dat vanaf medio 2022 wordt gewerkt met ‘preventieve spreekuren’ wanneer inwoners zich melden bij het CJG+. In eerste instantie wordt gekeken of het CJG+, scholen of lokale gemeenten zelf in de preventieve sfeer bij kunnen dragen aan het antwoord op de hulpvraag, dit alles in samenwerking en afstemming met het gezin. 

Samenwerking Onderwijs 
Begin 2022 is de pilot “Samen Doen” uitgerold over alle scholen in de Kempen. Dat betekent dat op elke school wekelijks een vaste jeugd- en gezinswerker een bepaalde tijd aan het werk is met leerlingen, ouders en leerkrachten. Door op de scholen aanwezig te zijn zien we dat er minder instroom in het CJG+ plaats vindt doordat casuïstiek vroegtijdig of zelfs al preventief kan worden afgevangen. Daarnaast is merkbaar dat ondersteuning laagdrempelig en in gezamenlijkheid met school en ouders kan worden opgepakt, waardoor de ondersteuning sneller kan worden verleend en beter aansluit op de behoefte vanwege de brede context die met elkaar kan worden geschetst. Sinds maart 2022 biedt het CJG+, los van het project Samen Doen maar wel volgens deze visie, ondersteuning bij onderwijs aan alle Oekraïense vluchtelingenkinderen.

Medische poort 
Zoals eerder aangegeven worden een aantal interne processen verbeterd dan wel doorontwikkeld waardoor we nog beter kunnen sturen op de poorten. Een van deze poorten is de medische poort die nu wordt opgezet en in ontwikkeling is. Het doel van deze medische poort is de samenwerking met huisartsen, praktijkondersteuners en jeugdartsen te versterken, waardoor eventuele verwijzingen vanuit de medische specialisten mogelijk positief beïnvloed worden.

Verder is op het gebied van jeugd ingezet op:

Inkoop jeugdhulp
De colleges van de vijf gemeenten hebben in mei 2021 besloten tot de aanbesteding van de contractering Jeugdhulp vanaf 2022. De inkoop is opgedeeld in vier onderdelen te weten; Specialistisch, Hoogspecialistisch, Verblijf en Crisis. Ieder onderdeel heeft zijn eigen standaardcontract. Alle onderdelen zijn succesvol afgerond en binnen de vastgestelde begroting gecontracteerd. Het onderdeel Crisis is medio 2022 afgerond. 
De contractering heeft een grootschalige verandering tot gevolg voor de financieringsstructuur; de 
Variant B financiering is afgeschaft en nu is er sprake van een eenduidige financieringsvorm voor alle aanbieders. Iedere aanbieder wordt betaald naar de inspanning die geleverd wordt bij een cliënt (per uur/etmaal enz.). In de eerste vier maanden van 2022 is deze overgang zowel bij aanbieders als bij de gemeenten vrij soepel verlopen en hebben zich geen ernstige problemen voorgedaan. 

Verordening Jeugdhulp
Medio 2022 heeft iedere gemeenteraad van de vier Kempengemeenten de aangepaste verordening Jeugdhulp vastgesteld. Tevens zijn de nadere regels pgb en het protocol gebruikelijke zorg geactualiseerd en vastgesteld en heeft er een aanpassing plaatsgevonden in de pgb-tarieven.

IJslands preventiemodel (Kempenbranie) 
Begin 2022 hebben de vier colleges ingestemd met de beleidsnotitie Kempenbranie, waarmee zij voor ten minste vier jaar opnieuw commitment uitspreken om verder te gaan met Kempenbranie. De aanpak vraagt om een lange termijn investering. Ook in 2022 zijn de vier Kempengemeenten samen met de aangesloten partners (GGD, Jeugdcoaches, scholen en Novadic Kentron) aan de slag gegaan met het uitvoeringsprogramma van Kempenbranie. Projecten zoals Join Us, een lezing over slaap, Lab of Life en de mobiele spot en spot zijn hieruit voort gekomen.

Extra inzet specialistisch straathoekwerk
De gemeente Bladel heeft te maken met een overlast gevende jeugdgroep. Problematiek die speelt bij deze jeugdigen (o.a. jonge aanwas, middelen, criminaliteit) vraagt om een specifieke aanpak, die kennis en kunde van onze lokale jeugdcoaches te boven gaat. Bestuurlijk is daarom in 2022 de wens uitgesproken om extra in te zetten op deze groep. In juni 2022 is Backbone Academy gestart voor gemeente Bladel en later ook voor gemeente Reusel-de Mierden. Backbone werkt met ervaringsdeskundige jongerenwerkers. 

Locatie jeugdhulp en onderwijs (traject Vessem)
In 2022 heeft het PiusX de gemeente Bladel benaderd met het verzoek mee te denken in het realiseren van een onderwijslocatie waar jongeren ook jeugdhulp kunnen krijgen. Het gaat met name om een aantal jongeren uit de overlast gevende jeugdgroep. Het PiusX is daartoe een samenwerking gestart met Ali Topsan in Vessem. Een aantal jongeren krijgen hier onderwijs en tegelijkertijd intensieve begeleiding. Deze pilot wil het PiusX in 2023 evalueren en wellicht structureel voorzetten in samenwerking met de gemeente Bladel en het samenwerkingsverband.