Wij zien het als onze taak om ons huishoudboekje ofwel onze financiële basis toekomstbestendig te maken en te houden. Het laat zich aanzien dat we, op basis van informatie van de Minister van BZK van 12 augustus 2021, vanaf 2023 geconfronteerd worden met nadelige herverdeeleffecten als gevolg van de herijking van het gemeentefonds.  Dit zou een aanzienlijk  nadelig effect op het meerjarenperspectief met zich brengen. In de begroting 2021 gingen we er daarom nog vanuit dat er een pakket van ombuigingsmaatregelen noodzakelijk was om de door de herijking ontstane onbalans in onze meerjarenraming weer te herstellen. Door de positieve financiële effecten van de mei- en septembercirculaire 2021 ontstond echter een ander beeld over de prognose van ons meerjarenperspectief.  De meerjarenraming kwam hiermee in een compleet ander perspectief te staan. Alle planjaren waren structureel sluitend. Het was dus niet meer noodzakelijk om ombuigingsvoorstellen voor te leggen en te vertalen naar onze meerjarenbegroting.

Op 21 maart 2021 heeft de raad de 'Nota activeren, waarderen en afschrijven van vaste activa 2021’ vastgesteld. Het activabeleid wordt hiermee op eenduidige en uniforme wijze vastgelegd. De afschrijvingstermijnen zijn afgestemd op de reële verwachtingen voor de toekomstige gebruiksduur van het object.  Dit heeft er toe geleid dat de afschrijvingstermijnen voor wegen, straten en pleinen e.d. zijn verlengd (zie bijlage 1).  Omdat onze  wegen, straten en pleinen op stabiele zandondergronden liggen is het verantwoord om de afschrijvingstermijnen hierop aan te passen (schattingswijziging). Bij deze afweging hebben wij ook de adviezen van Royal Haskoning DHV meegewogen. Bij onze keuze over de afschrijvingstermijnen hebben wij aansluiting gezocht bij de afschrijvingstermijnen van de aanleg van riolering. 

Bij de waardering van een activum wordt in beginsel geen rekening gehouden met een restwaarde. Dat wil zeggen dat de investeringen gedurende de gebruiksduur voor het volledige bedrag worden afgeschreven. Een uitzondering is alleen mogelijk voor vaste activa waarbij van tevoren wordt vastgesteld dat een deel van het actief altijd zijn waarde zal behouden. In dit geval wordt een actief niet volledig afgeschreven, maar wordt zo afgeschreven dat aan het einde van de afschrijvingstermijn de afgesproken restwaarde resteert. Daarom hanteren we voortaan hiervoor het “Nee, tenzij-beleid”. Voorwaarde van het rekening houden van restwaarde moet gebaseerd zijn op ‘individuele kenmerken per activum’ en tegen ‘het prijspeil op moment van ingebruikname’. De overwegingen die de restwaarde (na de gebruiksduur) bepalen moeten onderbouwd en gebaseerd zijn op individuele kenmerken welk gebruik dat betreffende activum heeft (stelselwijziging). In de vastgestelde nota is voor een vijftal bestaande activa rekening gehouden met een restwaarde, te weten: het gemeentehuis, gemeenschapshuis aan de markt (Rabobank), MFA Hart van Hapert (kerk), sporthal X-sport en de woningen.