Omschrijving (toelichting)

 Door de vele coronaregelingen, de toeslagenaffaire en de ‘energiearmoedeproblematiek’ heeft 2021 voor wat betreft armoede, minima en schuldhulpverlening veel in het teken gestaan van het spoedig opstellen van beleid, snelle besluitvorming en vervolgens het inregelen van de regelingen die nodig waren. Naast nieuwe beleidsregels zijn de belangrijkste ontwikkelingen als volgt: 

- TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten)
De TONK werd begin 2021 door het Rijk geïntroduceerd voor huishoudens die als gevolg van de coronacrisis niet aan hun financiële verplichtingen konden voldoen. De looptijd van de regeling is tussentijds door het Rijk verlengd. Gedurende de looptijd van de TONK bleek dat de kaders onvoldoende aansloten bij de behoefte van de doelgroep in de Kempen. De kaders zijn daarom tussentijds gewijzigd en daarmee (met terugwerkende kracht) verruimd om hiermee meer voor de doelgroep te kunnen betekenen. 

- De toeslagenaffaire 
Veel mensen zijn financieel in de problemen geraakt doordat de Belastingdienst onterecht toeslagen heeft teruggevorderd. We kennen dit in Nederland als de Toeslagenaffaire. In 2021 hebben de Sociaal Raadslieden van de afdeling Maatschappelijke Dienstverlening zelfmelders en gedupeerden actief benaderd en ondersteund waar nodig. Verder zijn in 2021 voor gedupeerden gemeentelijke vorderingen van voor 1 januari 2021 kwijtgescholden waarmee geanticipeerd is op de Verzamelwet hersteloperatie toeslagen.

- Nederlandse Schuldhulproute
Eind 2021 is de samenwerking gestart met de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). De NSR speelt in op de wens om preventief en vroegtijdig in contact te komen met inwoners die betalingsachterstanden hebben opgebouwd. De NSR werkt met een methode waarbij inwoners en ondernemers met betalingsachterstanden via diverse kanalen worden bereikt, en worden verwezen naar voorzieningen en ondersteuning binnen de gemeente.

- Energiearmoede 
In 2021 is een start gemaakt met het onderzoeken hoe gemeente Bladel mensen kan ondersteunen die door stijgende energiekosten in (financiële) problemen (dreigen) te raken. Omdat er nog te veel onduidelijkheden waren in het beleid en de kaders vanuit het Rijk, wordt de aanpak in 2022 verder ontwikkeld.