Doelstelling: Het, in samenwerking met het sociaal domein, waar mogelijk voorkomen en waar nodig aanpakken van de overlast en onveiligheid veroorzaakt door personen met verward gedrag en andersoortige problematiek door tijdig passende hulp en ondersteuning te bieden aan hen die dat behoeven.
Op 1 januari 2020 is de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) in werking getreden. De Wvggz geldt voor mensen bij wie een psychische stoornis leidt tot gedrag dat ernstig nadeel (gevaar) veroorzaakt voor henzelf of voor anderen. Aan hen kan dan verplichte zorg opgelegd worden. De wet kent twee procedures om te komen tot verplichte zorg; een zorgmachtiging via een rechter en een crisismaatregel via de burgemeester. In 2020, maar ook in 2021, is veel aandacht besteed aan de verdere implementatie van deze wet. Verder zijn personen met verward gedrag periodiek besproken in het Casuïstiek Overleg Bladel (COB). Het COB is een platform waar casussen worden besproken die zowel vanuit zorg als veiligheid de nodige aandacht behoeven. Vanuit dit platform wordt bekeken in hoeverre een persoon al bekend is bij zorg en of er al dan niet aanvullende acties noodzakelijk zijn. Ook is er op bestuurlijk niveau een COB en daarmee dus verbinding tussen de wethouder Zorg, Jeugd en de burgemeester.
Ten opzichte van 2020 zijn het aantal meldingen van personen met verward gedrag verder gestegen. Dit betreft nog steeds een landelijke tendens en kent meerdere oorzaken. Ook is het zo dat het overgrote deel van de meldingen veelal wordt veroorzaakt door een kleine groep personen.