IJslands preventiemodel
De ervaringen met het IJslandse preventiemodel (pilot 2018 – 2021) leren gemeenten en partners samen te werken aan preventie. Het integrale en community gericht werken krijgt steeds meer vorm. Een nieuw aanbod op vrijetijdsbesteding is ontwikkeld en bleek het in tijden van COVID mogelijk om snel activiteiten voor jongeren op te zetten. Het gaat niet alleen om het voorkomen van middelengebruik, maar vooral over de samenleving en de sociale omgeving van onze kinderen.
Evidence based (beleid gebaseerd op cijfers) is de cruciale succesfactor van het preventie model. Eind 2020 is opnieuw een vragenlijst afgenomen in alle vierde klassen van het voortgezet onderwijs. Dit jaar is ook so-vso school De Groote Aard aangesloten op de pilot. Begin 2021 worden de resultaten verwacht en kan opnieuw de balans worden opgemaakt hoe het met onze jeugd is gesteld, qua middelengebruik maar onder mee ook sociaal-emotioneel. De verwachting is dat de resultaten ook uniek inzicht geven op het welbevinden van jongeren in corona-tijd.
Wet verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (Wvggz)
Vanaf 1 januari 2020 zijn de meldings- en triagefunctie en het verkennend onderzoek ten behoeve van de Wvggz bij afdeling Maatschappelijke Dienstverlening (MD) van de GRSK belegd. De hoorplicht in het kader van de Wvggz is per diezelfde datum belegd bij Vcare en de burgemeester heeft Vcare gemachtigd om de hoorfunctie uit te voeren. Er is in 2020 een minimaal aantal meldingen binnengekomen bij MD, wat in lijn lag met de verwachtingen.
Jeugd
Het Meerjarenbeleidskader jeugdhulp in de Kempen 2020-2024 is in het eerste kwartaal van 2020 door alle betrokken gemeenten vastgesteld en daarmee de start van een nieuwe periode. Deze kenmerkt zich door het oppakken van acties gekoppeld aan de actielijnen zoals uitgewerkt in dit kader. Mooie voorbeelden hiervan zijn het opstarten van de pilot “Samen Doen, jeugdhulp in de school” gericht op het intensiveren van de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. Een jeugd en gezinswerker is een aantal dagdelen fysiek werkzaam in de school waardoor signalering, ondersteuning en normalisering vroegtijdig en afgestemd met ondersteuning vanuit school kan plaatsvinden. De opgedane ervaringen dienen als basis voor het verder uitrollen van deze werkwijze over alle scholen in de Kempen in 2021. De pilot “Ehealthy in de Kempen”, waarbij jeugdhulpverlening geboden kan worden middels online modules, werd door de Corona maatregelen breed uitgerold over het CJG+ de Kempen. In totaal hebben er in 2020 zo’n 123 cliënten van het CJG+ de Kempen gebruik gemaakt van online hulpverlening. De pilot wordt begin 2021 geëvalueerd. Verder stond het jaar 2020 in het teken van het vernieuwen van de contracten voor specialistische jeugdhulp die vanwege Covid-19 onder druk kwam te staan en is uitgesteld naar 2022. Dat betekende een omslag van nieuwe contracten naar verlenging van de contracten met aanbieders van specialistische jeugdhulp.
Grip op het Sociaal Domein (uitvoering jeugd)
De stijgende kosten voor Jeugdhulp en Wmo blijven een aandachtspunt, ook in de Kempen. Om meer grip te krijgen op deze kosten is door de gemeenten een opdracht geformuleerd. De opdracht betreft inzicht te verschaffen in en aanbevelingen te doen hoe ‘de grip’ verbeterd kan worden op deze uitgaven. Voor het onderdeel Jeugdhulp heeft dit al geresulteerd in een preventie scan waarbij preventieve maatregelen en voorliggende voorzieningen (voorliggend aan specialistische jeugdhulp) in kaart zijn gebracht.
Cultureel Centrum Den Herd Bladel
- Aankoop Rabobank t.b.v. Den Herd naar de markt
Op 1 oktober 2020 heeft het transport plaatsgevonden van het Rabobankgebouw aan de Markt in Bladel. De gemeente is per die datum formeel eigenaar geworden van het voormalige Rabobankgebouw.
- Verbouwing Rabobank t.b.v. Den Herd
Op 14 september 2020 is architectenbureau GROUPA uit Rotterdam na een zorgvuldige Europese aanbestedingsprocedure aangesteld voor het ontwerp van een nieuwe Den Herd aan de Markt in het voormalige Rabobankgebouw. Meteen na de aanstelling is een begin gemaakt met het programma van wensen van alle beoogde gebruikers. Met dank aan de inzet van het bestuur van Den Herd (als lid van het Projectteam Den Herd-gemeente) en de flexibiliteit van alle verenigingen en organisaties die een plek gaan krijgen in Den Herd aan de Markt lag er, ondanks alle coronamaatregelen, vlak voor kerst al een eerste schetsontwerp voor een nieuwe Den Herd aan de Markt.
Vorming Sociaal Huis/Vorming Afdeling Maatschappelijke Dienstverlening
In 2020 heeft de organieke invulling van een Sociaal Huis Bladel concreter vorm gekregen met de aanstelling in gemeentedienst van een Ouderenconsulent en een Mantelzorgondersteuner. Samen met de gemeentelijke Vrijwilligersondersteuner (nieuwe invulling in 2021) en de gemeentelijke Jeugdcoach (nieuwe invulling 2021) vormen zij een belangrijke voorpost in het beoogde Sociaal Huis Bladel. Kenmerkend aan hun functies is dat zij onafhankelijk werken (van bv de Afdeling Maatschappelijk Dienstverlening) met als doel een zo optimaal, en als het kan zo lokaal, mogelijk ondersteuningsaanbod voor jong tot oud. Bij de aanstellingsprocedure van de Ouderenconsulent in 2020 zijn overigens goede ervaringen opgedaan met het betrekken van burger(s)partijen bij deze gemeentelijke selectieprocedure, tot en met zitting in de sollicitatiecommissie (door de 5 Bladelse Kbo’s). Mogelijk dat dit in de toekomst ook voor andere gemeentelijke functies zinvol is.
Het praktijkhuis
In 2020 is onder andere ingezet op de uitbreiding van het inhoudelijke programma in het Praktijkhuis. Zo organiseren we sinds eind 2019 een bedrijfslunch waarmee een praktijksituatie wordt gerealiseerd voor de deelnemers binnen de leerlijn Horeca. Daarnaast is het Praktijkhuis dit jaar in samenwerking met KempenPlus gestart met “tip top naar de job”, voor mensen uit het gehele werkgebied van KempenPlus. Dit is een afgeslankte vorm van het landelijke initiatief “dress for succes” wat mensen in een uitkeringssituatie de mogelijkheid biedt om zich gratis professioneel te kleden voor een sollicitatiegesprek. Zodra de Coronasituatie het toelaat, pakken we deze initiatieven weer op.
Veruit de meeste deelnemers zijn actief binnen de leerlijn detailhandel, ofwel de Praktijkwinkel en alle elementen daar omheen. Het is een kringloopwinkel waar deelnemers van het Praktijkhuis tweedehandsproducten en zelfgemaakte producten verkopen. Deelnemers leren nieuwe vaardigheden en doen werkervaring op waardoor ze beter mee kunnen doen in de maatschappij. Daarnaast vergroten zij zo hun zelfredzaamheid en welbevinden.
Realisatie (incl. inrichting omgeving) MFA Hapert
In 2020 hebben we de aanbesteding voor de bouw van de nieuwe MFA afgerond. Dat heeft geresulteerd in een opdracht aan BMV Bouwbedrijf uit Veldhoven. BMV heeft 2020 vervolgens nodig gehad om de op Voorontwerp-niveau gedefinieerde uitvraag nader uit werken tot een uitvoeringsgereed plan waarop de omgevingsvergunning kon worden afgegeven. Daarnaast zijn allerlei voorbereidende maatregelen getroffen, zoals de sloop van een schoolgebouw en de voormalige pastoorswoning. Oplevering is bepaald op 1 april 2022, zodat de accommodatie medio 2022 gebruiksklaar zal zijn. Gedurende het bouwproces zullen door de opdrachtgever / gemeente een aantal directieleveringen worden verzorgd. De voorbereiding daarop heeft eveneens in 2020 plaatsgevonden, in nauw overleg met de aannemer. Het gaat daarbij om zaken zoals de omgeving van het MFA-gebouw en de aanschaf van meubilair. Ook de toekomstige hoofdgebruikers zijn in 2020 bij deze parallelle trajecten nauw betrokken geweest. Aanbesteding en uitvoering vindt in 2021 plaats.