Sinds het eerste kwartaal van 2020 houdt het Covid-19 virus niet alleen onze gemeente maar de hele wereld in zijn greep. Een virus wat zeer besmettelijk is en indien het tot uiting komt, zware griepverschijnselen vertoont eventueel gevolgd door overlijden van de patiënt. Hierdoor zijn overheden genoodzaakt geweest tot zware maatregelen: niet noodzakelijke reizen naar het buitenland waren of zijn verboden, scholen waren gesloten, werknemers werden gevraagd zoveel als mogelijk thuis te werken en bepaalde beroepsgroepen mochten hun werkzaamheden in het geheel niet uitvoeren.
Aanvankelijk werden die maatregelen in de loop van 2020 versoepeld maar was de situatie nog niet zoals voor Covid-19. Het aantal besmettingen was weer gestegen, omdat het coronavirus te veel ruimte heeft gekregen om zich opnieuw razendsnel te verspreiden. De laatste maanden van 2020 zagen we een snelle toename in het aantal besmettingen. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen kwamen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis waren uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Nieuw ingrijpen was voor het kabinet daarom onvermijdelijk. Om de zorg toegankelijk te houden, moest het rijk ingrijpen en de contacten tot een minimum beperken. Begin 2021 kwamen daar de grote zorgen rondom de Britse variant van het coronavirus bij met nog steeds hoge besmettingscijfers. Daarom ging Nederland vanaf dinsdag 15 december 2020 tot tenminste dinsdag 28 april 2021 in de strengste lockdown tot nu toe. In heel Nederland geldt een avondklok Van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends moeten we binnen blijven. Het is verboden om zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de toen geldende lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan. Veel mensen worden besmet met corona bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen. Wij kunnen gelukkig vaststellen dat de Bladelnaar zich in algemene zin zeer goed houdt aan de opgelegde avondklok. Het kabinet komt in de loop van 2021 ook nog met een ‘breed pakket aan maatregelen om het welzijn van jongeren te verbeteren en volwassenen in een kwetsbare positie te ondersteunen’ in coronatijd.
Het coronavirus heeft niet alleen (grote) impact gehad op de dienstverlening en prioriteiten, maar ook op het financiële plaatje van de gemeente. Door de grote tekorten in de jeugdzorg was het al bijna niet mogelijk om de begroting rond te krijgen en dan komen de gevolgen van het virus extra hard binnen. Nu het vaccin er is en Nederland langzaamaan weer op gang komt, proberen we terug te keren naar de ‘oude situatie’. Het gemeentehuis kan dan weer volledig open en burgers kunnen weer persoonlijk te woord gestaan worden.
In deze paragraaf hebben we getracht een zo volledig mogelijke weergave van de financiële gevolgen gemaakt te hebben, waarbij aangetekend wordt dat de gevolgen van Jeugd en Wmo nog niet in te schatten zijn. Die informatie zullen we t.z.t. van de GRSK ontvangen. Gelukkig worden we als gemeente voor een belangrijk deel gecompenseerd door het rijk voor de nadelige effecten die we ondervinden van de pandemie.