Administratieve organisatie / interne financiële beheersing
Omschrijving (toelichting)
Op 25 mei 2022 is het wetsvoorstel versterking decentrale rekenkamers in de Tweede Kamer behandeld, waarvan de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording onderdeel uitmaakt. Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording. De verwachting is dat de Eerste Kamer geen problemen zal hebben met dit wetsvoorstel. Wel moet de onderliggende regelgeving nog worden aangepast.
In het wetsvoorstel is opgenomen om de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording in te laten gaan met ingang van het verslagjaar 2023. De jaarrekening voor het verslagjaar 2023 wordt in het kalenderjaar 2024 vastgesteld.
Vanaf het boekjaar 2023 wordt ons college zelf verantwoordelijk voor het afgeven van een rechtmatigheidsverklaring bij de verantwoording. Dat heeft gevolgen gehad voor het financieel beleid, de inrichting en de financiële verantwoording binnen gemeenten. De controleverklaring van de jaarrekening verschuift dan van de accountant naar de gemeente zelf, waarbij het college zich verantwoordt.
De administratieve organisatie / interne financiële beheersing zullen we daarvoor op een (nog) hoger niveau moeten brengen. Het gaat hierbij niet alleen om beheersing van onze processen, maar vooral ook om het versterken van cultuur (houding en gedrag) en bewustzijn binnen de organisatie.
We laten aanvullende verbijzonderde interne controles (VIC) uitvoeren ter aanvulling op reeds bestaande interne controlemaatregelen. De VIC is tevens gericht op een beoordeling of de afgesproken interne controles in de processen daadwerkelijk functioneren en effectief zijn. Voor 2023 wordt deze lijn voortgezet. We betrekken de accountant vanzelfsprekend bij dit proces, zodat deze wijziging goed ingevoerd kan worden.