De Rekenkamer Kempengemeenten heeft een onderzoek uitgevoerd naar jeugdhulp in de Kempen-gemeenten, waaronder in gemeente Bladel. Met dit onderzoek beantwoordt de rekenkamer de vraag: Is er sprake van doeltreffende en doelmatige jeugdhulp in de Kempengemeenten en wordt er goed voorgesorteerd op de afspraken uit de Hervormingsagenda Jeugd?
Geconcludeerd wordt dat:
• De beleidsdocumenten bevatten doelstellingen en indicatoren, maar deze moeten nog verder geconcretiseerd worden én worden voorzien van meetinstrumenten en streefwaarden.
• Er wordt intensief samengewerkt op verschillende niveaus in de regio. Het vraagt veel af-stemming om de samenwerking (blijvend) soepel te laten verlopen.
• De afspraken uit de Hervormingsagenda Jeugd worden regionaal en lokaal vertaald in beleid en uitvoering.
• Er is veel kennis en expertise in het CJG+, maar ook discussie over de administratieve verta-ling van de inhoud.
• Het zorggebruik in de jeugdzorg neemt in absolute en relatieve zin af in de periode 2021-2023, en ligt lager dan in de rest van Nederland.
• De gemeente gaat per saldo minder uitgeven aan jeugd in 2025-2027.
• De kosten voor de uitvoering stijgen bij de GRSK met 20%.
• Nader onderzoek naar de doelgroep is nodig om goed inzicht te krijgen in waarom de bijra-ming van de middelen voor de GRSK noodzakelijk was.
• Er is cijfermatig een aardig beeld, maar aan het meten van effect in de samenleving (bijvoor-beeld door cliëntervaringsonderzoek) moet nog gewerkt worden.
• Er is een uitgebreide informatievoorziening, maar toch krijgt de raad weinig grip op het thema.
• De raad voelt zich niet goed geëquipeerd in de rol van kadersteller en controleur.
• Er is geen samenwerking of afstemming met andere raden in de regio.
De rekenkamer doet op basis van de conclusies aanbevelingen. De gemeenteraad besluit 6 aanbeve-lingen over te nemen waarbij het college is verzocht hieraan invulling te geven, en de raad over de voortgang ervan te informeren.
Aanbevelingen aan het college van B&W
1. Formuleer scherpe doelstellingen, indicatoren, meetinstrumenten en streefwaarden.
2. Verbind de verschillende beleidsstukken nadrukkelijk met elkaar, in beleid en uitvoering.
3. Ga met Samen voor Jeugd en (een vertegenwoordiging van) maatschappelijke partners om tafel om de administratieve vertaling van de inhoud te stroomlijnen.
4. Richt een degelijke effectmeting in en betrek hierin cliëntervaring.
5. Betrek de gemeenteraad bij het inrichten van de informatievoorziening.
Aanbevelingen aan de gemeenteraad
1. Formuleer scherpe doelstellingen, indicatoren, meetinstrumenten en streefwaarden.
2. Initieer een regionaal platform voor raadsleden.
Voortgang adviezen & conclusies (college van B&W)
T.a.v. doelen, indicatoren, clientervaring, betrekken gemeenteraad inrichten informatievoorziening:
Het nieuwe Meerjarenbeleidskader (MJBK) Jeugd de Kempen (dat eind 2025 ter besluitvorming wordt aangeboden aan de gemeenteraad) biedt ons de mogelijkheid om een concretiseringsslag te maken t.a.v. doelstellingen en indicatoren en te verhelderen hoe diverse beleidsstukken zich tot elkaar verhouden en met elkaar verbonden zijn. We hebben de gemeenteraad aan de voorkant bevraagd op thema’s en doelstellingen voor het nieuwe MJBK, middels het Kempencongres in maart 2025 en een MentiMeter. Hierin is ook de vraag teruggekomen hoe de gemeenteraad wenst gerapporteerd te worden over de doelstellingen van het MJBK (de informatievoorziening). Deze informatievoorziening gaat ook over informeren over de inhoudelijke taakuitvoering. Die vraag is eveneens meegenomen en daartoe zijn in het voorjaar van 2025 twee raadsbijeenkomsten georganiseerd: de raadsinformatiebijeenkomst MD/GRSK voor gemeente Bladel en een regionale raadsbijeenkomst over het Meerjarenplan/opgaves Samen voor Jeugd. We zien het als aandachtspunt om in de informatievoorziening richting de gemeenteraad een duidelijke koppeling te maken met de inhoudelijke doelstellingen.
De afdeling Maatschappelijke Dienstverlening van de GRSK voert de clientervaringsonderzoeken uit namens de vier Kempengemeenten. De nieuwe aanbesteding die de afdeling MD heeft opgestart is inmiddels afgerond. Hier is met name ingezet op het vergroten van het bereik (respondenten jeugdhulp) door de vragenlijsten in te korten, jeugdigen zelf te benaderen met bijv. een (ansichts)kaart i.p.v. een brief thuis en beter te kijken wie wanneer de vragenlijst ontvangt. Ook de inhoud van de vragenlijst is waar nodig aangepast.
Naast bestaande initiatieven t.a.v. jongerenparticipatie, wordt in Bladel verkend of er een Jeugdgemeenteraad opgezet kan worden. Daarover kan nog geen verdere ontwikkeling gedeeld worden.
T.a.v. administratieve vertaling van de inhoud:
Dit is een blijvend aandachtspunt en komt terug in terugkerende overlegstructuren. Op niveau van de Kempen streven we ernaar om zo veel als mogelijk op eenzelfde wijze uitvoering te geven aan de interpretatie van de Pdc (product dienst catalogus). Door middel van het bijvoorbeeld opstellen van werkprocessen. Als het gaat om verschillende beelden die er heersen tussen jeugdhulpaanbieders en de Kempengemeenten is het van belang om in gesprek te blijven met elkaar.
Op regionaal niveau streven we naar gedeeld eigenaarschap en wederzijds vertrouwen tussen de gemeenten binnen SvJ en de zorgaanbieders. Dit is tevens een belangrijk onderdeel in het Meerjarenplan SvJ dat momenteel wordt opgesteld.