5.8 Openbaarheidsparagraaf Wet open overheid

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. De (Woo) regelt het recht op informatie over alles wat de overheid doet. Ingevolge artikel 3.5 Woo besteedt een bestuursorgaan in de jaarlijkse begroting aandacht aan de beleidsvoornemens inzake de uitvoering van deze wet en doet in de jaarlijkse verantwoording verslag van de uitvoering ervan, mede in relatie tot de beleidsvoornemens. In deze paragraaf doen wij verslag van onze beleidsvoornemens. Daarbij richten wij ons op 3 pijlers van de Woo:

1. Actieve openbaarmaking
2. Passieve openbaarmaking
3. Verbetering van de informatiehuishouding

Actieve openbaarmaking

Terug naar navigatie - Actieve openbaarmaking

De Woo noemt 11 categorieën die wij actief openbaar moeten maken. Het overgangsrecht van de Woo regelt dat de start van de actieve openbaarmaking van deze 11 categorieën wordt geregeld in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). Daarin is bekend gemaakt dat de 11 categorieën niet allemaal tegelijk openbaar gemaakt behoeven te worden, maar dat daar een fasering in wordt aangebracht. Om de actieve openbaarmaking volgens de Woo te ondersteunen is er een verwijsindex: de ‘Woo-index’ gekomen, en een zoekfunctie op overheid.nl. We zijn al gestart met actieve openbaarmaking. Denk aan de raadsstukken, vastgestelde verordeningen, beleidsregels, organisatiegegevens, jaarverslagen en dergelijke. Het staat ons vrij om al meer documenten actief openbaar te maken. 
Het resultaat van de actieve openbaarmakingsplicht brengt een verandering teweeg binnen de gemeente Bladel. In plaats van een reactie op een Wob-verzoek, moet de gemeente Bladel nu meer informatie uit zichzelf gaan openbaren. Het is daarom van belang dat bij het opstellen van documenten al rekening wordt gehouden met die verplichting. Dat betekent dat deze processen moeten worden aangepast. In 2025 zullen we doorgaan met het aanpassen en de doorontwikkeling van de processen om efficiënt uitvoering te geven aan de Woo. 

Passieve openbaarmaking

Terug naar navigatie - Passieve openbaarmaking

Naast het actief openbaar maken kan iedereen altijd vragen om bepaalde informatie (op verzoek) openbaar te maken. Voorheen kon dit ook, maar dan op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Ook bij openbaarmaking op verzoek gaat de Woo ervan uit dat het belang van openbaarheid altijd geldt en dat alleen in uitzonderingsgevallen een bijzonder belang vóór openbaarmaking kan gaan. Concreet betekent dit dat een Woo-verzoek (of onderdelen daarvan) alleen kan (of kunnen) worden geweigerd wanneer een beschermd belang in het geding is.
Voor het vervolg van de implementatie van de Woo zullen we u via de reguliere P&C cyclus verder blijven informeren.

Verbetering van de informatiehuishouding

Terug naar navigatie - Verbetering van de informatiehuishouding

Een van de uitgangspunten van de Woo is dat de informatiehuishouding op orde is. De verbetering van de informatiehuishouding is een onderwerp dat voortdurend onze aandacht heeft. Documenten worden op verschillende afdelingen geproduceerd en daarmee raakt de Woo vrijwel alle afdelingen en veel verschillende werkprocessen binnen de gemeente Bladel. 
Sinds de invoering van de Woo heeft de gemeente Bladel de nodige stappen gezet qua uitleg gebruik documentmanagementsysteem voor het registreren van zaken, registreren e-mailberichten in zaakgericht archiveren, het regelen van een beveiligde toegang tot specifieke mappen op de centrale schijf en het opschonen van bestanden, gelet op informatieveiligheid en privacy. Ook in 2025 zullen we blijven inzetten op de verbetering van de informatiehuishouding.