Sinds 2020 houdt het Covid-19 virus niet alleen onze gemeente maar de hele wereld in zijn greep. Een virus wat zeer besmettelijk is en indien het tot uiting komt, zware griepverschijnselen vertoont eventueel gevolgd door overlijden van de patiënt. Hierdoor zijn overheden genoodzaakt geweest tot zware maatregelen: niet noodzakelijke reizen naar het buitenland waren of zijn verboden, scholen waren gesloten, werknemers werd gevraagd zoveel als mogelijk thuis te werken en bepaalde beroepsgroepen mochten hun werkzaamheden in het geheel niet uitvoeren.
Naast het persoonlijke leed dat Covid-19 bij veel inwoners en hun familieleden en vrienden met zich mee heeft gebracht, heeft dit virus ook geleid tot een andere wijze van omgaan met elkaar. De 1,5 meter samenleving maakt dat veel van wat inwoners en bedrijven gewend waren om te doen niet mogelijk. Vanaf februari en maart jl heeft het kabinet versoepelingen afgekondigd. Er gelden nog wel een aantal adviezen. Het kabinet heeft nog geen nieuw weegmoment gepland, maar houdt de situatie goed in de gaten. Het is wel een mooie stap in de richting van volledige heropening.
Ondanks dat het thuiswerken door ons college daar waar kan gestimuleerd werd, zijn we inmiddels bezig met de inrichting om weer ‘terug naar kantoor’ te gaan. Het is zeer ongewis wat de financiële effecten van de corona-crisis zijn op de begrotingen 2022/2023 en de meerjarenraming 2024-2026. We kunnen op dit moment de financiële effecten daarom nog niet volledig inschatten. In deze paragraaf hebben we wel getracht een zo volledig mogelijke inschatting gemaakt te hebben. Gelukkig worden we als gemeente voor een belangrijk deel gecompenseerd door het rijk voor de nadelige effecten die we ondervinden van de coronacrisis. De financiële gevolgen van de coronacrisis ramen wij daarom vooralsnog budgettair neutraal.