In het meerjarenbeleidskader jeugdhulp in de Kempen 2020-2024 zijn per actielijn activiteiten uitgewerkt om het doel te kunnen bereiken.
Omschrijving (toelichting)
Ontwikkelingen met betrekking tot de zes actielijnen van het MJBK:
1. Een betere toegang voor jeugdhulp.
• Met het verbeteren van de toegang zetten we in op preventie. Het spreekuur voorliggend aan een eventuele intake, is voortgezet.
2. Meer kinderen zo thuismogelijk laten opgroeien.
• De regio Samen voor Jeugd is in 2023 gestart met een pilot kleinschalige woonvoorziening (verblijf). Jongeren verblijven daarbij in een kleinschalige voorziening in kleinere groepen en in een wijk (zo dicht mogelijk bij huis) met de bedoeling om de impact van een uithuisplaatsing zo klein mogelijk te houden.
• We zijn in 2023 verder gegaan met de in 2021 gestarte pilot ‘Buurtgezinnen’ waarbij gezinnen die steun kunnen gebruiken gekoppeld worden aan een gezin uit de buurt dat deze steun kan bieden.
3. Alle kinderen de kans bieden zich te ontwikkelen.
• Evaluatie en continuering van ‘Samen Doen’ voor in ieder geval de looptijd van de verlenging van het Meerjarenbeleidskader Jeugdhulp de Kempen. Met ‘Samen Doen’ is de basis voor aansluiting van laagdrempelige jeugdhulp op het onderwijs gerealiseerd.
• Naar aanleiding van het thema ‘aansluiting onderwijs-jeugdhulp’ zijn we met het Pius X-College en Rythovius College in gesprek gegaan over de inrichting van de zorgstructuur in en rondom het voortgezet onderwijs in de Kempen.
• Leerlingen die omwille van een ondersteuningsbehoefte aangepaste combinaties van onderwijs en begeleiding of behandeling nodig hebben. Dit aanbod kan niet uitgevoerd worden binnen de reguliere onderwijsstructuur, maar op de grens daarvan of daarbuiten. In samenwerking met het VO wordt onderwijs bij de jeugdhulpvoorziening gerealiseerd.
• Samenwerking huisartsen. Ook in 2023 is in de Kempen onderzocht of en zo ja hoe de samenwerking verbeterd kan worden om te bereiken dat meer verwijzingen naar specialistische jeugdhulp via de toegang lopen.
4. Kwetsbare jeugdigen beter op weg helpen zelfstandig te worden.
Het realiseren van een goede verbinding tussen de jeugdwet, de Wmo en de participatiewet. Er wordt ingezet op het beter kennen van elkaar (uitvoerende teams) om daarmee meer samenhang in het hulpverleningstraject te creëren voor gezinnen.
5. Jeugdigen beter beschermen als hun ontwikkeling gevaar loopt.
De bedoeling van het Toekomstscenario kind en gezinsbescherming is om vanuit de huidige organisaties van Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) en de Gecertificeerde Instellingen (GI’s) in samenwerking met lokale/regionale teams te komen tot Regionale Veiligheidsteams. Dit gaat grote gevolgen hebben voor de werkwijze voor het vrijwillig kader (=uitvoering door CJG+ de Kempen) en de jeugdbeschermingsketen. Het Kempenteam binnen CJG+ is hier al in behoorlijke mate op voorbereid, wat sinds 2015 hulp verleent bij onveiligheid, risico’s en complexiteit.
• In 2023 is de startfoto ‘Toekomstscenario kind -en gezinsbescherming’ opgesteld voor de regio door de twee kwartiermakers. Hierdoor is voor ons in kaart gebracht wat al goed gaat en waar uitdagingen liggen.
6. Investeren in vakmanschap van de jeugdprofessionals.
De GRSK biedt een scholingsaanbod voor medewerkers dat zoveel mogelijk aansluit bij het invullen van specifieke taken in het primaire proces.