De jaarstukken 2023 zijn opgesteld volgens het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV). De jaarstukken bestaan uit het jaarverslag en de jaarrekening.
Het jaarverslag is opgesteld in de vorm van een verantwoording van programma's en beleidsvelden. Hierin wordt uiteengezet wat van het voorgenomen beleid is gerealiseerd en welke nieuwe onderdelen in het rekeningjaar van belang zijn geweest. Het is een rapportage die ingaat op de door de raad gemaakte beleidsmatige keuzes en de mate waarin die in 2023 invulling hebben gekregen, voornamelijk evaluerend en waar nodig en zinvol prospectief. De belangrijkste beleidsmatige ontwikkelingen van 2023 worden uiteengezet in relatie tot de (gewijzigde) programmabegroting. Deze verantwoording is een belangrijk instrument waarmee de gemeenteraad zijn kaderstellende en met name controlerende rol kan uitoefenen.
Na de verantwoording over de programma's volgt de verantwoording van een 9-tal paragrafen. In de paragrafen wordt verantwoording afgelegd over het gevoerde beleid ten aanzien van het beheer. De paragrafen vormen een dwarsdoorsnede van het jaarverslag.
De jaarrekening geeft een totaaloverzicht van de baten en lasten over het boekjaar. De financiële positie en de financiering van de gemeente worden uiteengezet en de balansbedragen worden gepresenteerd. De exploitatiebaten en –lasten en de balansbedragen worden nader toegelicht. In de jaarrekening is, naast de balans, de rekening van baten en lasten en de toelichtingen daarop, een groot aantal verplichte uiteenzettingen opgenomen. Dit zijn onder andere: de grondslagen voor waardering en resultaatbepaling, het overzicht incidentele baten en lasten en de verantwoordingsinformatie over de Wet normering topinkomens. In de jaarrekening is ook aandacht geschonken aan de reservepositie en de presentatie van het resultaat vóór en ná bestemming.
De jaarrekening geeft een zodanig inzicht dat een verantwoord oordeel kan worden gevormd over de financiële positie per 31 december 2023 en over de baten en lasten over 2023. Het is, vergeleken met het jaarverslag, een meer cijfermatige rapportage met toelichting en tevens een analyse van de afwijkingen van de jaarcijfers ten opzichte van de (gewijzigde) begroting en de rekeningcijfers van voorgaand jaar. Daarnaast is voor het eerst een door het college verplicht opgestelde rechtmatigheidsverantwoording opgenomen.
De ontvangen specifieke uitkeringen van het Rijk (en in een enkel geval van de Provincie) worden via de SISA-systematiek (Single Information, Single Audit) verantwoord. Dit betekent eenmalige informatieverstrekking en eenmalige accountantscontrole. Gegevens over deze regelingen zijn opgenomen in de verplichte SISA-bijlage bij de jaarrekening. Deze bijlage wordt aangeboden aan het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit instituut zorgt ervoor dat de gegevens worden doorgestuurd naar de belanghebbende ministeries. Met ingang van het jaar 2023 zijn er een aantal nieuwe regelingen bijgekomen, wat het totaal op 25 regelingen brengt.
We ronden de bedragen in het jaarverslag en jaarrekening af op € 1.000,-. Het kan zijn dat er in een overzicht of tussen overzichten kleine afrondingsverschillen zijn.
Burgemeester en wethouders van Bladel
de secretaris, de burgemeester
R.W.C.W. Lathouwers M.A.G. van den Bosch