Omschrijving (toelichting)

Kempenbranie
In 2024 is de nieuwe coördinator Kempenbranie voor de vier Kempengemeenten gestart. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen en er zijn stappen gezet in de voortgang van Kempenbranie. In 2024 is het uitvoeringsplan opgesteld (welke in 2025 in B&W wordt voorgelegd) waarin nieuwe projecten een plek krijgen. De dialoogsessie Kempenbranie heeft plaatsgevonden. De pilot Triple P (positief opvoeden) is opgestart. De pilot sportverenigingen is gestart. En bestaande projecten zijn verder uitgevoerd (Mobile Spot, de Spot, Kamperen bij de boer).  

STORM
STORM  (Strong Teens and Resilient Minds) is gestart in 2024 in samenwerking met het Pius-X College, CJG+, GGZ en de GGD.

Normaliseren
Onze (sub)regio is nog niet concreet gestart met het formuleren van een goede definitie rondom normaliseren (één van de veranderopgaven uit de Hervormingsagenda jeugd). (Het maatschappelijke debat rondom) normaliseren geven we een belangrijke plek in het Meerjarenplan Samen voor Jeugd en in het nieuwe Meerjarenbeleidskader Jeugdhulp de Kempen die in 2025 zullen worden vastgesteld. 

Datagedreven werken
Vanaf 2024 wordt er vanuit de afdeling MD gewerkt met Mens Centraal en worden de data via een BI Tool opgehaald en verzameld. Vanaf 2022 zijn we vanuit Samen voor Jeugd bezig met Data op Orde, waarmee we op regionale schaal inzicht verschaffen in data met betrekking tot de inkoop van specialistische jeugdhulp. In 2024 is het dashboard officieel live gegaan. Alle beschikbare data van de aangesloten gemeenten is ingelezen en is nu terug te vinden in het dashboard.

Aansluiting onderwijs- jeugdhulp
In 2024 is de regionale projectleider Zorg in Onderwijstijd (ZiO) aan de slag gegaan met het in kaart brengen van alle initiatieven in de regio in het kader van collectieve financiering van ZiO en tevens zijn er diverse proeftuinen in de regio gestart. Zo ook in gemeente Bladel, bij SBO de Piramide. Begin 2025 wordt de evaluatie en het eindadvies opgeleverd. 

Subsidieregeling gedragen transformatiedoelen en subsidieregeling BEN
De subsidieregeling gedragen transformatiedoelen en BEN hebben doorgelopen in 2024. Helaas zijn er, ondanks blijvende inzet op communicatie, minder subsidieaanvragen binnengekomen dan gehoopt in de regio. Daarom is in 2024 besloten het budgetplafond, voor de regeling gedragen transformatiedoelen, te verlagen voor het jaar 2025, zodat middelen benut kunnen worden ten behoeve van eigen projecten in de regio en de uitvoering van het Meerjarenplan Samen voor Jeugd. Binnen de subsidieregeling BEN is bij de totstandkoming al een splitsing gemaakt tussen A, middelen t.b.v. subsidieaanvragen en B, middelen die de regio zelf kan inzetten voor projecten (bijv. projectleider ZiO en pilot kleinschalig verblijf).