4.3 Bedrijfsvoering

-

Terug naar navigatie - -

De bedrijfsvoering heeft als doel het zo optimaal mogelijk ondersteunen en uitvoeren van de programma’s. In de praktijk moet dit tot uiting komen in het goed bedienen van de klanten van onze gemeente, interne en externe processen efficiënt te laten verlopen en zorgvuldige besluitvorming te garanderen.

Concreet gaat het om een goede dienstverlening aan de inwoner, namelijk door:
- een efficiënt werkende organisatie;
- een zorgvuldig besluitvormingsproces;
- een gestructureerde planning en beheersing van de beleidsuitvoering;
- waar mogelijk op een verantwoorde manier benutten van ICT-mogelijkheden;
- de beschikbaarheid van gemotiveerd en gekwalificeerd personeel.

Het college legt verantwoording af over de rechtmatigheid van de baten, de lasten en de balansmutaties. Geconstateerde afwijkingen worden opgenomen in de jaarrekening (rechtmatigheidsverantwoording). In de paragraaf bedrijfsvoering wordt beschreven welke acties door het college ondernomen worden om deze afwijkingen in de toekomst te kunnen voorkomen. De eventuele afwijkingen worden voortaan beschreven in de paragraaf bedrijfsvoering. Zie hiervoor paragraaf 6. 

Organisatiebeleid

Terug naar navigatie - Organisatiebeleid

1. Ambtelijke organisatie
Nieuwe gemeentesecretaris
Per april 2024 is Ruud Lathouwers begonnen als gemeentesecretaris. Ruud heeft zich in 2024 een beeld kunnen vormen over de wijze waarop de ambtelijke organisatie en onze processen zijn ingericht en hoe dit bijdraagt aan het realiseren van onze gezamenlijke ambities en doelstellingen. Samen met het MT heeft de gemeentesecretaris een voorstel geformuleerd om de organisatiestructuur te wijzigen.

In- door- en uitstroom
2024 is een bewogen jaar geweest als het gaat om de in-, door- en uitstroom. Er heeft veel beweging plaatsgevonden in ons personeelsbestand. Niet alleen zijn er veel mensen ingestroomd (30) en uitgestroomd (14), ook heeft de nodige doorstroom plaatsgevonden (5). Eén van de middelen om onze goede werknemers te behouden.

Opleidingen
Binden en boeien doen we ook door aandacht te besteden aan het opleiden van onze werknemers. Gedurende het jaar 2024 is totaal € 135.000,- aan cursussen besteed.

Krappe arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt blijft een issue. Ook in 2024 waren er een aantal lastig te vervullen vacatures. We hebben veel aandacht besteed aan employer branding, oftewel aandacht voor ons werkgeversmerk. Naast een vernieuwde werken-bij pagina op onze website en een werken-bij film, hebben we ingezet op adverteren via social media en hebben we een boekje gemaakt over hoe het is om bij gemeente Bladel te werken; onze brand story.

Vitaliteit
Ook in 2024 was vitaliteit weer een belangrijk onderwerp binnen onze organisatie. Medewerkers hebben de mogelijkheid gekregen deel te nemen aan diverse workshops zoals yoga, een wielren- en een MTB clinic en een ademhalingsworkshop. Een deel van deze workshops werd door onze eigen medewerkers georganiseerd. Een mooi voorbeeld hoe we op verschillende manieren kennis kunnen uitwisselen. Daarnaast hebben we een ommetje Challenge georganiseerd om bewegen nog meer te stimuleren. Ook hebben we bedrijfsmassages gefaciliteerd. Naast deze activiteiten bleven we medewerkers de mogelijkheid bieden iedere dag een stuk fruit te pakken en gebruik te maken van ons standaard vitaliteitsaanbod; de vitaliteitslunch, Good Habitz, het dartbord, de airhockey tafel en elektrische dienstfietsen. 

Het ziekteverzuim van gemeente Bladel was met een percentage van 3,78% ook in 2024 weer een stuk lager dan het gemiddelde van 6% in de branche (openbaar bestuur en overheidsdiensten, gemiddelde Q1, Q2 en Q3, bron CBS). Iets waar we trots op zijn.

2. Personeelsgegevens ambtelijke organisatie
Op 31 december 2024 bedroeg de formatieomvang van de ambtelijke organisatie (excl. raad, college van burgemeester & wethouders en buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand) 120,64 FTE. Deze formatie werd bezet door 105,51 FTE (121 personen).

3. Overige bedrijfsvoeringsinformatie
Informatiebeveiligingsbeleid
Jaarlijks wordt een zelfaudit uitgevoerd op het gebied van informatiebeveiliging middels ENSIA, wat staat voor Eenduidige Normatiek Single Information Audit. Hiervoor worden vragenlijsten ingevuld voor de BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid) met als onderdeel de BRP (Basisregistratie Personen), Reisdocumenten en Suwinet. Er worden aparte vragenlijsten ingevuld voor de DigiD-aansluitingen en de basisregistraties. De basisregistraties omvatten BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen), BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) en BRO (Basisregistratie Ondergrond). Het verantwoorden van de zelfevaluatie wordt richting het college van B&W en gemeenteraad horizontale verantwoording genoemd. De verantwoording naar de toezichthouders van de ministeries is de verticale verantwoording. In 2024 is er aandacht besteed aan onderstaande onderwerpen:

  • Het aanleveren van documentatie en bewijslast voor de ENSIA verantwoording vanuit alle aangesloten organisaties van de Kempen gaat goed. De interne beheersing is goed op orde.
  • Door aanhoudende dreigingen in het digitale domein is er een nieuw Kempenbreed platform geïmplementeerd genaamd KnowBe4 dat periodiek korte opdrachten, lessen en oefeningen uitzet bij medewerkers. Dit samen met de verplichte cursussen informatiebeveiliging en privacy die GoodHabitz te bieden heeft, welke men bij indiensttreding maakt.
  • Er is een wachtwoordgenerator geïmplementeerd, genaamd MindYourPass. Deze zorgt ervoor dat er unieke wachtwoorden aanmaakt worden door hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens willekeurig met elkaar te combineren. Ze genereren willekeurig unieke en sterke wachtwoorden die nooit worden herhaald en moeilijk te kraken zijn. Bij indiensttreding krijgt men een uitleg hoe men gebruik kan maken van deze wachtwoordgenerator. Deze uitleg is daarna altijd nog terug te lezen op het intranet.
  • Het wachtwoordbeleid is verder aangescherpt en is er geen onderscheid meer waardoor er één wachtwoordbeleid is voor alle functies binnen alle Kempengemeenten. Er wordt geen uitzondering meer gemaakt voor raads- en commissieleden.
  • De procedures voor autorisaties binnen iBurgerzaken en Shift2 en voor incidenten en datalekken zijn geactualiseerd en aangescherpt. Hier zijn bovendien interne controles op uitgevoerd.
  • Alle bewijslast voor de controle op de BRP en Reisdocumenten is gecontroleerd en waar nodig aangevuld.
  • De CISO voert bij indiensttreding een gesprek met de nieuwe medewerker om alle verantwoordelijkheden aan te kaarten die men heeft op het gebied van informatiebeveiliging.
  • Er is een procedure opgesteld voor het verwijderen van media en een procedure voor het transporteren van media.
  • De functies en taken m.b.t. informatiebeveiliging zijn uitgeschreven. Deze zijn vastgelegd in het document ‘Beveiligingsrollen binnen de gemeente’.
  • Er is een cryptografiebeleid opgeleverd en herzien door de CISO en vastgesteld door het MT. In dit beleid staan de eisen geformuleerd die worden gesteld aan processen en procedures rond het beheer van cryptografisch materiaal en de opslag en distributie van dit materiaal. De dataclassificaties zijn eveneens opgenomen in dit beleid. Hierin zijn alle applicaties getoetst op beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid.
  • Er is een actielijst opgesteld n.a.v. BIO-rapportage. In deze actielijst staan alle punten waar actie op ondernomen dient te worden om aan de BIO te voldoen en de informatieveiligheid te verhogen binnen gemeente Bladel. Deze zal komend jaar op volgorde van prioriteit afgehandeld worden.

Digitalisering

Digitaliseren bouw- en milieudossiers
De projecten voor digitalisering blijven doorlopen. Alle bouwvergunningen tot 1996 zijn digitaal overgebracht naar het RHCe. Het blok 1997-2010 is reeds volledig gecontroleerd en wordt klaargemaakt voor overdracht. Overdracht zal in 2025 plaatsvinden. De milieudossiers zijn volledig gescand in ingelezen in het pre-depot van gemeente Bladel. De controles van deze dossiers zullen in 2025 opgestart worden, waarna ook deze voor overdracht worden klaargemaakt.  

e-Depot
Er is dit jaar verder gewerkt om de videotulen van de raads- en commissievergaderingen in het e-depot te krijgen. Op het eind van 2024 is hier een doorbraak in geweest, waardoor er nu afspraken kunnen worden gemaakt over de frequentie van het toevoegen van nieuwe vergaderingen. Er is ook aandacht gevraagd voor een koppeling tussen Powerbrowser en het e-depot. In PowerBrowser staan onder andere de omgevingsvergunningen en omgevingsplannen. Helaas bleek het nog niet mogelijk om deze archiefbescheiden met een directe koppeling in het e-depot te kunnen plaatsen. Het punt blijft op de agenda staan waarbij we in overleg blijven met de leveranciers.

Grip op informatie
In 2024 zijn we verder gegaan met het maken van het informatiebeheerplan. Dit houdt in dat we een informatieplattegrond van de organisatie hebben gemaakt. Hierop is te zien, wie wat doet, hoe we het doen en waar we het laten. Op deze manier zijn verantwoordelijkheden omtrent informatiebeheer beter in beeld gebracht. Naast de diverse inventarisaties hebben we ook een manier gevonden om het informatiebeheerplan meer inzichtelijk te maken voor aan medewerkers middels MS Access.

MS 365, gebruik van OneDrive en SharePoint
In 2024 is het project MS 365 opgestart. Dit project betekent niet alleen een andere plek om je gegevens op te slaan (van netwerkschijf naar OneDrive of SharePoint) maar ook een andere manier van digitaal werken. Samen met het SSC en de andere Kempengemeenten is het project opgestart om de overgang zo soepel mogelijk te laten lopen en om de medewerkers goed te begeleiden tijdens deze overgang. De uitvoering van het project zal in 2025 verder gaan.

Communicatie
Pers en media
Team Communicatie verzorgt iedere week de gemeentelijke publicaties en nieuwsartikelen in de weekkrant PC55. Daarnaast is er tweewekelijks een persgesprek met een journalist van het Eindhovens Dagblad (ED), waarbij het college van B&W toelichting geeft op allerlei gemeentelijke ontwikkelingen, projecten en belangrijke thema’s. Indien nodig worden tussentijdse persgesprekken met het ED gehouden. Team Communicatie reageert op binnenkomende persvragen vanuit regionale en landelijke media.

De aandacht van de regionale en landelijke pers ging in 2024 voornamelijk uit naar de energiehub op het KBP. Regionaal was dat vanuit het ED met krantenartikelen en landelijk heeft RTL Z en EenVandaag (NPO) hier aandacht aan besteed. In het ED is met enige regelmaat aandacht besteed aan de ontwikkelingen rondom de Egyptische Poort (wonen, zwembad, fietstunnel, herinrichting sportpark), wateroverlast, opvang Oekraïense vluchtelingen in Den Tref, centrum Bladel (BRUIS, positionering toeristensector, werkzaamheden marktgebied), N284 en diverse woningbouwartikelen.  Verder kwamen persvragen binnen op de domeinen Welzijn, Veiligheid, Milieu, Duurzaamheid & Energie en Klimaat.

De gemeente Bladel stond 89 keer met artikelen in het Eindhovens Dagblad (in de krant en online). Elke week plaatsen we alle belangrijke gemeentelijke nieuwsartikelen via de gratis huis-aan-huiskrant PC55 (op papier of digitaal). We gebruiken dit offline communicatiemiddel om zoveel mogelijk inwoners van gemeente Bladel te kunnen bereiken. Officiële bekendmakingen publiceren we op de website van Gemeenteblad. 

Online media
Door de inzet van onze online communicatiekanalen; de gemeentelijke website en de gemeentelijke sociale mediakanalen, willen we onze online zichtbaarheid verbeteren, onze inwoners voorzien van relevante en betrouwbare informatie en de betrokkenheid met onze inwoners vergroten. Via onze online communicatiekanalen delen we de gemeentelijke nieuwsberichten, berichten over het bestuur, projectinformatie en informatie over inwonersavonden. Met de cross mediale benadering hebben we de ambitie om zoveel mogelijk inwoners van gemeente Bladel te bereiken.

Ons bereik via sociale media groeide aanzienlijk in 2024. Per medium is dit het aantal volgers dat we eind december hadden op onze kanalen:

  • Instagram 1.491 (groei van 7% t.o.v. 31 december 2023)
  • Facebook 3.746 (groei van 14% t.o.v. 31 december 2023)
  • LinkedIn 2.924 (groei van 24 % t.o.v. 31 december 2023)

Projectcommunicatie
Op het gebied van projectcommunicatie werkt team communicatie veel samen met projectleiders en beleidsmedewerkers. Het creëren van draagvlak bij verschillende doelgroepen is hierbij een belangrijk thema. Team communicatie biedt daarvoor communicatieadvies en begeleidt daarvoor bijvoorbeeld Factor C-sessies, schrijft communicatieplannen, verzorgt diverse communicatiemiddelen en denkt mee in participatietrajecten.

In 2024 hebben we onder andere bijgedragen aan de volgende projecten:

Inwonersbijeenkomsten
In 2024 waren alle inwoners van gemeente Bladel welkom bij de commissie- en raadsvergaderingen en bij de dorpsraden. Ook zijn er diverse inwonersbijeenkomsten en participatiebijeenkomsten georganiseerd. Het waren er zo’n 21 in totaal.

Digitale toegankelijkheid
Onze gemeentelijke website heeft de status A behaald voor digitale toegankelijkheid in het uitgevoerde digitale toegankelijkheidsonderzoek dat in 2024 is uitgevoerd. Dit betekent dat onze website voldoet aan het Besluit digitale toegankelijkheid. Onze website is getoetst op vier toegankelijkheidsprincipes, die in totaal 50 succescriteria bevatten:

  1. Bedienbaarheid: De website is eenvoudig te navigeren, niet alleen met een muis, maar ook met het toetsenbord, een schermlezer of via spraakbesturing.
  2. Waarneembaarheid: De tekstgrootte, het lettertype en het contrast zijn zodanig gekozen dat de tekst goed leesbaar is voor alle gebruikers,
  3. Begrijpelijkheid: De informatie is duidelijk gestructureerd en gemakkelijk te begrijpen, zodat gebruikers snel hun weg kunnen vinden en hun doel kunnen bereiken, zoals het vinden van de gewenste informatie of invullen van een formulier.
  4. Robuustheid: De technische structuur van de website is goed opgebouwd, zodat de inhoud correct wordt weergegeven en alle functionaliteiten beschikbaar blijven, ongeacht de gebruikte browser.

Arbeidsmarktcommunicatie
In 2024 hebben we de arbeidsmarktcampagne ‘Zin in Bladel’ gelanceerd. Het doel hiervan is om gemeente Bladel als een sterk werkgeversmerk te positioneren en de zichtbaarheid van gemeente Bladel als werkgever te vergroten zodat we beter nieuw talent voor onze organisatie aan kunnen trekken. Hiervoor hebben we onder andere onze website verbeterd en een social media campagne ingezet. Dit heeft in ieder geval tot meer zichtbaarheid geresulteerd. In november was de ‘werken bij’ pagina de beste bezochte pagina van de gemeentelijke website, met zo’n 10.000 bezoeken.

Verbonden partijen

Terug naar navigatie - Verbonden partijen

De navolgende verbonden partijen worden betrokken bij het realiseren van de geformuleerde doelstellingen:
• BIZOB
• Samenwerking Kempengemeenten

Rechtmatigheidsverantwoording

Terug naar navigatie - Rechtmatigheidsverantwoording

Hieronder worden de geconstateerde afwijkingen uit de jaarrekening toegelicht en worden eventuele actie- en verbeterpunten opgenomen. Feitelijk worden alleen de afwijkingen in de jaarrekening en aanvullend in deze paragraaf toegelicht indien deze de goedkeuringstolerantie overschrijdt (3% van de totale lasten inclusief reservetoevoegingen). Aangezien de geconstateerde afwijkingen niet hoger zijn dan de goedkeuringstolerantie, hoeven deze eigenlijk niet toegelicht te worden. Vanuit actieve informatieverstrekking richting de raad worden de bevinding boven de rapportagegrens van € 50.000,-.  hier toegelicht. 

Bevindingen
Het college stelt vast dat de omvang van de in deze jaarrekening verantwoorde baten en lasten alsmede de balansmutaties die niet rechtmatig tot stand zijn gekomen bedrag € 2.060.000,- bedraagt. Dit is lager dan de daarvoor gestelde grens van  € 2.314.000,-. Van de niet rechtmatig tot stand gekomen verantwoorde baten en lasten alsmede de balansmutaties is volgens het college overigens een bedrag van € 1.655.000,- acceptabel op basis van door de gemeenteraad vastgestelde afspraken. De niet-acceptabele onrechtmatigheden worden hieronder nader toegelicht. 

Voorwaardencriterium
Geen bevindingen toe te lichten.

Misbruik en Oneigenlijkcriterium
Geen bevindingen toe te lichten.

Begrotingscriterium
Er is een analyse gemaakt van overschrijdingen van de lasten per programma. Op programmaniveau worden de lasten bij de programma's 0, 1, 6 en 10 voor een totaalbedrag van € 1.694.000,- overschreden. Alle bestedingen boven het begrotingsbedrag zijn altijd onrechtmatig, echter kan er sprake zijn van begrotingsonrechtmatigheden die passen binnen het door de raad vastgestelde beleid. In dat geval worden de overschrijdingen aangemerkt als acceptabel. Een bedrag van € 1.655.000,- is volgens het college acceptabel op basis van door de gemeenteraad vastgestelde afspraken. De afwijkingen zijn nader toegelicht in het onderdeel 'begrotingsrechtmatigheid'.

Daarnaast is een analyse gemaakt van de overschrijdingen van investeringskredieten. Het investeringskrediet voor 'aanpassing oude provincialeweg Hapert' wordt overschreden voor een bedrag van € 57.000,-. Voor de onderbouwing van deze afwijking wordt verwezen naar het onderdeel 'begrotingsrechtmatigheid'.

Tevens is een analyse gemaakt van de overschrijdingen van baten en onderschrijdingen van baten en/of lasten per programma. Op programmaniveau worden de lasten bij de programma's 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9 en de reserves onderschreden. Op alle programma's (incl. reserves) zijn afwijkingen (over- en onderschrijdingen) op de baten te zien. Alle afwijkingen in dit onderdeel zijn in de aard niet onrechtmatig. Echter kan er sprake zijn van begrotingsonrechtmatigheden die niet tijding aan de raad zijn gemeld. In dat geval worden de afwijkingen aangemerkt als onrechtmatig en betrokken bij de rechtmatigheidsverantwoording. Voor deze categorie wordt voor een totaalbedrag van € 309.000,- aan geconstateerde afwijkingen gemeld. Voor de onderbouwing van deze afwijkingen wordt verwezen naar het onderdeel 'begrotingsrechtmatigheid'.

Samenvattend beeld
De uitkomsten van de toetsing van de interne beheersorganisatie geven aanleiding om te constateren dat het niveau van de interne beheersorganisatie ruim voldoende tot goed is. De significante processen zijn adequaat ingericht en uit het bestaan en de werking blijkt dat ze adequaat functioneren. Kwalitatieve beheersmaatregelen in de eerste en tweede lijn leiden tot besluitvorming die nagenoeg volledig in overeenstemming is met de geldende wet- en regelgeving, waardoor een getrouwe en rechtmatige financiële verantwoording direct is gegarandeerd. Mogelijke corrigerende maatregelen worden hiermee tevens op voorhand voorkomen, die bijdragen aan een meer efficiënte bedrijfsvoering.
Om fouten te voorkomen zal in voorkomende gevallen steeds Europees aanbesteed worden indien dat proportioneel is. Majeure projecten zullen daarom steeds met samenwerking van BIZOB (Europees) aanbesteed worden.