Ondermijning

Omschrijving (toelichting)
In 2024 was het doel om in te zetten op een verdergaande professionalisering van de aanpak van ondermijning door het op Kempenniveau beschikbaar stellen van een ‘ontkleurd’ basisteamprogrammaleider ondermijning. Deze doelstelling is inmiddels behaald door iemand aan te stellen. Dit heeft afgelopen jaar zijn vruchten afgeworpen.
Er is afgelopen jaar ook ingezet om de weerbaarheid van de samenleving te versterken door het vergroten van de bewustwording van de risico’s en signalen van drugscriminaliteit en witwassen. Zo hebben er afgelopen jaar o.a. meerdere campagnes plaatsgevonden, waaronder de sociale media campagne ‘Samen Voor Een Veilige Buurt’ en de Meld Misdaad Anoniem (MMA) campagne. Deze tweede campagne was specifiek gericht op bedrijventerreinen, met als doel het vergroten van het bewustzijn van ondernemers met betrekking tot criminaliteit in panden. Daarnaast hopen we dat de drempel om signalen te melden, door een veilig handelingsperspectief te bieden via MMA, lager is geworden. Daarnaast is op een laagdrempelige manier geprobeerd om in contact te komen met mensen op de bedrijventerreinen en zijn er op industrieterrein De Sleutel tientallen preventieve gesprekken gevoerd.
Daarnaast is afgelopen jaar in Oost-Brabant de wens uitgesproken om ten behoeve van een gezamenlijke lokale aanpak en door middel van een integrale benadering, zicht en inzicht op het fenomeen jonge aanwas te krijgen. Daarom is een start gemaakt met een onderzoek dat inzicht heeft gegeven in het fenomeen van lokale jonge aanwas in de ondermijnende criminaliteit, in het gebied van basisteam De Kempen. Het beeld dat dit rapport schetst is tot stand gekomen op basis van de kennis en inzichten van respondenten die werkzaam zijn bij de politie, gemeente en overige, bij de jeugd betrokken, instanties in basisteam De Kempen. Ook op dit onderwerp is er in 2024 een sociale media campagne live gegaan gericht op (jong) volwassenen die in contact komen met jongeren. De kernboodschap luidde: ‘Ga het gesprek aan. Ook als dat lastig is’.
Om ook de weerbaarheid van kwetsbare doelgroepen te vergroten (o.a. in de agrarische sector met betrekking tot de verhuur van leegstaande gebouwen) heeft gemeente Bladel in 2024 een boerenlunch georganiseerd in samenwerking met ZLTO en Taskforce-RIEC. Daarnaast heeft ook het muziektheater Eldorado plaatsgevonden, op een boerenbedrijf in Vessem, waarbij alle vijf de speeldagen waren uitverkocht.
Naast een weerbare samenleving is ook een weerbare overheid essentieel om structureel tegendruk te bieden aan ondermijning. Binnen gemeente Bladel zijn in 2024 twee drugspanden gesloten op basis van de Wet Damocles en zijn 18 toetsen uitgevoerd op basis van de Wet Bibob. Ook is er in Bladel een raadsinformatiebijeenkomst Ondermijning georganiseerd, waarin raadsleden werden meegenomen over: wat wordt verstaan onder ondermijning, hoe de politie hiertegen optreedt, hoe de gemeente hiertegen optreedt en hoe raadsleden hiermee kunnen worden geconfronteerd.