Klimaat en energie

Omschrijving (toelichting)
Het Thema Warmte In de pilotbuurten in Hapert (noord en zuid) met moderne woningen (met energielabel A of B) hebben we een buurtactie opgezet. Het doel van deze actie was om huiseigenaren in deze buurten te ontzorgen bij de overstap naar een all-electric warmtepomp. Hierbij hebben we samengewerkt met Kempenenergie. Daarnaast is in het laatste kwartaal van 2024 de uitvoering gestart van het project de Groene Zone Isoleren (DGZI). Dit project zijn we gestart met 18 andere gemeenten uit de Metropool Regio Eindhoven (MRE).
Particuliere woningeigenaren (met uitzondering van VvE’s) zijn in dit project op verschillende vlakken ontzorgd bij het isoleren van hun woning. We ontzorgen de bewoner door op te treden als contractpartner, waardoor de bewoner een aantal (wellicht lastige) hordes niet hoeft te nemen. Eind 2024 is de grootschalige communicatie over dit project gestart en zijn ook de eerste huisbezoeken ingepland.
Thema Elektriciteit: Windpark de Pals In de zomer van 2024 heeft de Raad van State de omgevingsvergunning voor de bouw van Windpark de Pals onherroepelijk verklaard. In de tweede helft van 2024 is door initiatiefnemer Renewable Factory gestart met de voorbereiding van de realisatie van het Windpark. Naar verwachting zullen de Windmolens in Q1 of Q2 van 2026 zijn geplaatst en operationeel zijn.
Thema Elektriciteit: Ecozone A67 In het eerste kwartaal van 2024 leverde RoyalHaskoning een Uitvoeringsstrategie op voor de Ecozone langs de A67. In het derde kwartaal is in samenwerking met Buurtvereniging Dalem en RoyalHaskoning een vervolg gegeven aan de strategie. De samenwerking en onderzoek lopen in 2025 door. In 2024 werkten we ook samen met Rijkswaterstaat binnen het OER-project (Opwek van Energie op Rijksvastgoed). Zo rondden we in Q1 2024 de voorverkenningsfase af en gingen daarna aan de slag met de verkenningsfase. Uit de eerste fase bleek dat er potentie voor zonopwek is op de gronden van het Rijk langs de A67. Met Rijkswaterstaat werkten we in 2024 aan het in beeld brengen van randvoorwaarden om het OER-project kans van slagen te geven. Zo waren we bezig met thema’s zoals participatie, communicatie, technische randvoorwaarden, juridische randvoorwaarden en koppelkansen (zoals de ecozone).
Samenwerking binnen de Regionale Energie Strategie (RES) Binnen de MRE hebben we met meerdere projecten en activiteiten meegedaan om de energietransitie verder te brengen. Zo namen we deel als vertegenwoordiger namens subregio De Kempen in de Stuurgroep RES en het programmateam (ambtelijke stuurgroep). Daarnaast namen we deel in het Ontwikkelteam Grootschalige Opwek & Energiesysteem. Tevens werkten we met andere gemeenten en Enexis samen aan het project UTEB (Uitvoeringsprogramma Toekomstig Energiesysteem Brainport). Het doel hiervan is om processen rondom de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk te versnellen. Naast het energiesysteem werken we regionaal samen binnen het project De Groene Zone Isoleren. Samen met 18 andere gemeenten ontwikkelden we een ontzorgingsaanpak waarmee particuliere woningeigenaren hun huis relatief eenvoudig kunnen isoleren.