Evaluatie en actualisatie meerjarenbeleidskader jeugd

Omschrijving (toelichting)
In 2024 is het Meerjarenbeleidskader Jeugdhulp de Kempen (dat met twee jaar verlengd is eind 2023) geëvalueerd en is het proces opgestart op tot een nieuw Meerjarenbeleidskader de Kempen 2026-2029 te komen. In het meerjarenbeleidskader jeugdhulp in de Kempen 2020-2024 zijn per actielijn activiteiten uitgewerkt om het doel te kunnen bereiken. We zetten gedurende de verlengingsperiode (2024/2025) in op onder meer de volgende activiteiten uit het meerjarenbeleidskader jeugdhulp in de Kempen 2020-2024:
Een betere toegang voor jeugdhulp Dit is o.a. gebeurd door: spreekuur voorliggend (aan intake) voort te zetten en te investeren in samenstelling van de teams. Verder is in 2024 ingezet op versteviging van samenwerking met aanbieders, onderwijs en verwijzers.
De JIM aanpak is door ons ingezet. Jim staat voor Jouw Ingebrachte Mentor; een steunfiguur (mentor) uit het netwerk, die de jongere inspireert, energie geeft, dingen leert en als nodig ook een keer de waarheid kan zeggen. Er is een werkgroep ingericht die gaat bekijken hoe JIM beter benut en meer geborgd kan worden.
De volgende trainingen zijn voorliggend aangeboden: online training Kind& scheiding, Pubertraining en E-health modules worden doorlopend aangeboden.
Meer kinderen zo thuis mogelijk laten opgroeien (afname realiseren op verblijf) De pilot kleinschalig verblijf (jongeren verblijf in een kleinschalige woonvoorziening op kleinere groepen) vanuit Samen voor Jeugd is in 2024 geëvalueerd. Binnen de pilot hebben 2 jongeren uit de Kempen gebruik gemaakt van kleinschalig verblijf bij de betreffende aanbieder. Aanbieders willen aansluiten bij de pilot. Daarom wordt er in 2025 vanuit de regio een aanbesteding kleinschalig verblijf doorlopen. Daarnaast blijven we inzetten op het vergroten van het aanbod (intensieve) ambulante jeugdhulp dat gericht is op alle leden van het gezin.
Ook in 2024 hebben we ‘Buurtgezinnen’ voortgezet. Voor gemeente Bladel hebben zij in het jaar 2024 het gewenste aantal koppelingen bereikt.
Alle kinderen de kans bieden zich te ontwikkelen In 2024 hebben we de pilot ‘Samen Doen’ geëvalueerd waarbij op alle basisscholen en het voortgezet onderwijs een jeugd- en gezinswerker aanwezig is. Met als doel: verbeteren van de samenwerkingsrelatie tussen onderwijs en jeugdhulp en laagdrempelige ondersteuning kunnen bieden aan ouders en jeugdigen. In De Kempen zijn we in 2024 gestart met de pilot huisartsen waarbij jeugd- en gezinswerkers o.a. bij één huisartsenpraktijk in gemeente Bladel enkele dagdelen aanwezig zijn om op deze manier hulpvragen systemisch op te pakken en een afname in instroom specialistische jeugdhulp te bewerkstelligen. Tegelijkertijd is er GGZ expertise (vanuit een jeugdhulpaanbieder) beschikbaar, ter consultatie voor de toegangsmedewerkers.
Pilot Zorg in Onderwijstijd (Samen voor Jeugd). Op regionaal niveau wordt er samengewerkt in de pilot ‘collectieve financiering van zorg in onderwijs’. Dit komt dit er op neer dat niet langer gewerkt wordt met individuele beschikkingen voor kinderen die zorg nodig hebben, maar dat deze zorg collectief wordt gefinancierd, ingekocht en uitgevoerd. Een aantal SBO scholen nemen deel aan de proeftuinen in 2024 en begin 2025 wordt de evaluatie en het eindadvies opgeleverd.
NPO pilot met het Pius X-College. In 2024 is de pilot zorg en onderwijs gestart i.s.m. het Pius X-College en diverse aanbieders in De Kempen, bekostigd vanuit de NPO middelen van gemeente Bladel. Voor jongeren, die omwille van een ondersteuningsbehoefte begeleiding/behandeling nodig hebben, waarbij onderwijs wegvalt, wordt onderwijs middels de pilot op locatie aangeboden.
Kwetsbare jeugdigen beter op weg helpen zelfstandig te worden De bedoeling van deze actielijn is te komen tot integraal handelen in het sociaal domein. Met een aantal partners, onderwijs en de huisartsen, hebben we hier naar gehandeld. Er zijn echter ook nog verschillende thema’s en vragen waar we dit nog moeten verbeteren. Professionals weten elkaar wel te vinden maar dat is nog geen vanzelfsprekendheid.
Binnen de regio Samen voor Jeugd zijn, vanuit het transformatieplan de overgang 18- naar 18+ en per thema in de subsidieregeling, gedragen transformatiedoelen. Helaas zien we dat er in 2024 erg weinig aanvragen zijn binnengekomen op de subsidieregeling.
Binnen de gemeente Bladel vinden we het belangrijk dat jongeren die 18 jaar worden geïnformeerd worden over wat er allemaal verandert als je 18 wordt en dat zij weten waar zij met vragen terecht kunnen. We zijn in 2024 gestart met het invullen van de app Kwikstart. In 2025 willen we hier vervolg aan geven en deze informatie verspreiden onder inwoners.
Jeugdigen beter beschermen als hun ontwikkeling gevaar loopt Vanuit het Kempenteam CJG+ is de afgelopen jaren nadrukkelijk samenwerking gezocht met de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) en de Gecertificeerde Instellingen (GI’s). Beide organisaties kwamen voor de periode 2021 – 2023 door personeelsgebrek onvoldoende/niet toe aan hun reguliere taakuitvoering en de afspraken die hieromtrent gemaakt zijn. Dit heeft op twee manieren bijgedragen aan het vergroten van de druk op het team CJG+
Op basis van deze toenemende druk en de wens/noodzaak betrokken te zijn en te blijven in onderhavige casuïstiek is ingestemd met de inzet van 1 extra fte voor het Kempenteam voor 2024 en 2025.
De werkgroepen, die in het kader van de totstandkoming en uitwerking van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming in onze regio zijn geformeerd, op diverse thema’s, zijn door ons in 2024 opgestart.
Investeren in vakmanschap van de jeugdprofessionals In 2024 is er bij CJG+ de Kempen een kwaliteitsplan opgesteld, waarin beschreven wordt hoe er gewerkt kan worden naar steekproefsgewijze en/of specifieke verantwoordelijkheid voor inzet specialistische zorg. Er vindt intervisie plaats en collegiaal overleg. Door middel van het invoeren van een nieuw registratiesysteem zijn de administratieve processen tegen het licht gehouden. Rapportages zijn geïntegreerd en handelingen vereenvoudigd.